Torstaina 10.11 Pyhäjoen, Oulun, Keminmaan ja Kemin Cern-projektilaiset suuntasivat kulkunsa Oulun yliopistolle. Abit ja/tai lukion kakkosluokkalaiset osallistuvat ABI-päiville tutustuakseen heille tarjolla oleviin opiskelumahdollisuuksiin. Meidän ryhmämme käytti tilaisuutta hyväkseen tutustumalla Oulun yliopiston fysiikan laitokseen.Dosentti Sami Heinäsmäki piti meille esityksen synkrotroneista. Synkrotronit ovat rengasmaisia hiukkaskiihdyttimiä. Ympyräradalla oleva hiukkanen on kiihtyvässä liikkeessä radan keskipistettä kohti ja kiihtyvässä liikkeessä oleva kappale lähettää säteilyä. Syntyvä synkrotronisäteily vie energiaa hiukkasilta, jotka siis hidastuvat ellei niille koko ajan anneta lisää energiaa.

Synkrotronisäteilyä voidaan kuitenkin käyttää myös säteilylähteenä, erityisesti materiaalien ja biokemian tutkimuksessa, sillä se on paljon intensiivisempää kuin tavallisista röntgenputkista saatava röntgensäteily. Säteilylähdettä käytetään supermikroskooppina, jonka avulla tutkijat pääsevät selvittämään ja kehittämään muun muassa materiaalien rakenteita, ympäristöasioita, solubiologiaa ja lääketieteellistä tekniikkaa.  Synkrotronisäteily esimerkiksi  erottaa syöpäsoluissa tai niiden esiasteissa esiintyvät yhdisteet, niin sanotut biomarkkerit, joita ei ole terveissä soluissa.

Synkrotroniesityksen ja elektronispektroskopian labraan tutustumisen jälkeen osa porukastamme seurasi vielä fysiikan laitoksen yleisesittelyn ja
kuuleman mukaan joku kävi jopa kokeilemassa,
miltä tuntuu istua yliopistossa fysiikan luennolla : )