Perjantai 11.5 Viimeinen päivä Cernissä

Perjantai oli viimeinen päivä CERNissä, ja vuorossa vielä kaksi luentoa. CLOUD-hankkeesta meille kertoi vahvalla ranskalaisella aksentilla iloisenoloinen Jonathan.  Hanke tutkii kosmisten säteiden vaikutusta ilmastoon ja ilmastonmuutokseen. Käytään läpi diaesityksensä Jonathan lähti kierrättämään meitä halliin, jossa itse tutkimusta tehdään. Emme pelkästään nähneet hallia ja laitteita kauempaa tai kuvista, vaan pääsimme kiertelemään niiden sekaan aivan kosketusetäisyydellä

Cloudin jälkeen Antti Nummela kertoi vielä CLIC-projektista. Projekti valmistelee käytössä olevan LHC-kiihdyttimen seuraajan rakentamista. LHC on ympyränmuotoinen hiukkaskiihdytin, mutta CLIC olisi lineaarikiihdytin. Tällä hetkellä CLIC on olemassa vain paperilla ja suloisissa unelmissa, osaa kiihdyttimen vaatimasta laitteistosta ei ole edes olemassa.

Luentojen jälkeen  kokoonnuimme paahtavassa liki 30 asteen lämpötilassa tiedeleirin palautekeskusteluun. Palautetilaisuudessa totesimme kaikki, että tiedeleiri on  mahtava ja hyödyllinen kokemus kaikille, jotka pääsevät mukaan. Palautetilaisuudessa ainoa negatiivinen asia oli, että kahvi loppui kesken!

Meillä kemiläisillä oli vuorossa matikan tunti CERNin ruokalan terassilla ihanan leppoisessa auringonpaisteessa. Laskujen sujumista helpotettiin hakemalla hieman herkuteltavaa pöytään.

Sitten suuntasimme kohti hostellia ja sieltä hikisen nihkeinä jatkui meidän Kemin tyttöporukan matka Geneven vanhaan kaupunkiin etsimään mahdollisia vielä auki olevia  kauppoja. H&M olikin sitten ainut, missä kerettiin käydä ja taisipa koko porukka löytää sieltä jotain ostettavaa, mm.farkkucaprit, topin, paitoja ym...




Seuraavaksi suuntasimme kohti tuntematonta pitkin kapeita mukulakivikatuja. Löysimme valtavan kauniin puiston, jonka pohjoista sivua rajasi näyttävän kookas muuri. Sieltä löytyi myös suuria shakkilautoja, jotka toivat mieleen enemmänkin Harry Potterin kuin perisveitsiläiset tottumukset.


Jälleen kuvia napsittiin, varmaan lähemmäs satoja. Oli mielenkiintoista huomata myös, kuinka ihmisillä tuntui olevan enemmän aikaa rentoutua puistossa porukalla aikaa viettäen. Pisti aika paljon miettimään kulttuurieroja ja sitä, onko meillä taas Suomessa liian hektistä ja kiireistä..

Puistosta matka jatkui jälleen kohti tuntematonta, ratikalla aivan uuteen suuntaan. Itse asiassa syy syrjäseudulle menemiseen oli toivo halvemmista ruokapaikoista. Minulla oli vieläpä ollut vaikeuksia saada nostettua rahaa automaatilta ja siinä vaiheessa mentiin pelkkien lompakosta löytyvien seteleiden varassa. Lopulta sain kuitenkin muutaman Suomeen soiton jälkeen rahat tilille. Pankki oli töpännyt  ja antoi korvaukseksi 50€ extraa päälle!

 

No, ruokapaikan hakuun palaten, löysimme lupaavan paikallisen vuonna 1994 perustetun hampurilaispaikan nimeltään Burger Land. Paikanpitäjä oli todella mukava iäkäs mies, hinnat olivat kohtuulliset ja annokset todella hyvät! Saimme myös annoksen mukana suloiset pienet Sveitsin liput, jonka kylläkin nakkasin ensin vahingossa roskiin, mutta sain kaksi uutta tilalle!

Kello alkoi olla jo aika paljon ja väsykin alkoi painaa, joten lähdimme tähyilemään ratikkaa. Pikkuhiljaa illan viiletessä palailimme hostellille mielessä jo seuraavan päivän bussiretki ympäri Genevejärven...